Sevgili Rotary Ailem
Dönemin 34. Kulübümüzün 521. Toplantısını Prof. Dr. Buket Erer ile birlikte gerçekleştirdik.
Prof. Dr. Buket Erer bize güncel bir konu olan Kök Hücre ile ilgili sunum yaptı. Öncelik olarak, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Kök Hücre Nakil ünitesinin bulunduğu bölümün, nasıl bir düzenden nasıl bir düzene geldiğini anlatırken, kök hücre bölümünde hijyenin olmazsa olmazlardan olduğunu, çöp toplamanın bile özel kuralları olduğunu, her ortamın toz durumunu ölçer filtrelerin bulunduğunu ve bu konuda çok hassas çalıGılması gerektiğini bizlerle paylaştı. Hücrelerin, canlı vücudunda çok uzun süre bölünerek, kendini yenileyen, aynı zamanda vücutta farklılaGarak organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahip olduğunu anlattıktan sonra, kök hücrenin, bölünüp, çoğalabildiğini ve kendini yenilediğinden ve hatta farlılaşabildiğinden de bahsetti. İlk kök hücre çalışmasının 1939 yılında hemotoloji ve onkoloji de kemik iliği transplantasyonu olarak yapıldığını, 1970 den sonra ise, modern çağın başlangıcı olduğunu, 1990 dan sonra ise kök hücre plantasyon çalıGmalarının, kemik iliği, periferik kan ve kordon kanı üzerinden yapılmaya başladığını belirtti.
Bebeklerin göbek kordonlarının inanılmaz bir kök hücre olduğunu 17 sene gibi özel şartlarda saklanabildiğini belirten Prof.Dr. Buket Erer , bu saklanan kök hücrelerin vericilerin kendileri için değil, bunu donör olarak vermelerinin daha sağlıklı olduğunu da anlattı.
En çok donör ün Amerika da , arkasından da Brezilya da olduğu görülmekte imiG. gubat/2012 itibari ile gönüllü vericeler ise; Tüm Dünyada:1.923.017, Türkiye de (Tris(Gstanbul)- Tran(Ankara)) 34.000, Kordon Kanı :510.572 ünite olduğundan bahseden Prof Dr. Buket Erer 48 ülkede 66 Donör Merkezinin ve Alternatif kök Hücre olan Kordon Kanı için ise; 29 ülkede 44 Kordon kanı Bankasının olduğu belirtti. Sağlık Bakanlığının Kök Hücre konusunu desteklediğini ve bir anda çoğalan Özel Merkezleri sıkı bir takibe aldığını da değindi. Bu Hücrelerin çok büyük titizlikle saklanması gerektiğini, çok yıllar sonra kullanırken, sağlıklı olarak saklanmış olması gerektiğini de belirtti.
Gerçekten çok önemli ve güncel bir konu olan Kök Hücre konusunda bizleri aydınlattığı aynı zamanda bilgilendirdiği ve bu yoğun temposunda bizlere zaman ayırdığı için Prof. Dr. Buket Erer’e bir kez daha şahsım ve kulübüm adına teşekkür ederim.
Önümüzdeki hafta 22/03/2012 Perşembe toplantımızı, 7. Grup Ortak toplantı olarak Balçova Rotary kulübünün ev sahipliğinde, 26/03/2012 Pazartesi saat: 19:00 da Hilton Otelinde yapacağız. 29/03/2012 PerGembe toplantımızı EGli olarak yapıyoruz. Aynı gün 18:45 de Olağan Üstü Genel Kurulumuzu da yapacağız. 2440. Rotary Bölge nin Tüzüğüne uygun hale getirdiğimiz kulüp tüzüğümüzün onaya sunacağız. Arkasından 19:30 da toplantımız başlayacak ve konuşmacı konuğumuz EBSO Başkanı Ender Yorgancılar olup, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzeltaş El Aletleri A.g. ne Rotary Meslek Hizmet Ödülünü vereceğiz.
Rotaryen Sevgi ve Saygılarımla
Başkan S. Meral ÇAPA